במשך דורות שלמים היה נהוג למצוא פתרונות ודרכים שונות כיצד להתמודד עם בעיות בריאותיות, רפואיות, פיזיולוגיות שונות, שלא דרך הרפואה הקונבנציונאלית המערבית. לא מדובר בפתרונות של רפואה משלימה כפי שאנחנו מכירים היום, אלא הכוונה לפתרונות שעברו מדור לדור וקיבלו את השם "תרופות סבתא".
הרעיון הוא מאוד פשוט. במקום ללכת לרופא ולקבל תרופה, הרבה פעמים עברו במשפחה המלצות ועצות כיצד להתמודד עם בעיות שונות באמצעות מרכיבים וחומרים טבעיים או באמצעות פתרונות שאינם רפואיים. זה נבע הן מתוך הכרח, שכן לא תמיד היתה אפשרות לפנות לרופא ולקבל טיפול וגם בימי קדם לא תמיד לרופא היה פתרון לבעיה, אך זה גם נבע מתוך מחשבה שלא תמיד יש צורך בכך, לעיתים מספיק להשתמש בתרופת סבתא והבעיה תחלוף תוך זמן קצר. תרופות סבתא התפתחו בעיקר כי בשונה מהמצב היום לא היה מחקר מדעי שידע לספק פתרון לבעיות רפואיות שונות.
אנחנו יכולים למצוא תרופות סבתא לבעיות שונות, החל מכאבי גרון, כאבי ראש, כאבי ברכיים, ועד למצבים מעט יותר חמורים. כמובן שתמיד מומלץ לפנות לאיש מקצוע המתאים לדוגמא פיזיותרפיסט או רופא שיכול לתת אבחנה מבוססת וטיפול בהתאם.
לפני שנציג דוגמאות של בעיות ופתרון דרך תרופות סבתא, חשוב לומר, ברוב המקרים מדובר על חומרים, מרכיבים ופעולות טבעיות. לא דברים שיכולים לגרום לנזק. עם זאת, כמו שציינו, אם הבעיה היא משמעותית, מוטב לפנות לרופא מלכתחילה ולא להסתפק אך ורק בפתרון זה.
דוגמאות לכאבים ותרופות סבתא שיכולות לעזור בפתרונן.
כאבי גרון – אין ספק, המקרה הקלאסי של תרופות סבתא מגיע במקרה של כאבי גרון. אז כל "סבתא" תדע לומר שהתרופה הטובה ביותר היא תה עם דבש או דבש עם ג'ינג'ר. אלו התרופות הטובות ביותר עבור מי שאיננו רוצה לקחת סירופ או כדורי מציצה. זו גם תרופה שיכולה לעזור וגם היא טעימה.
שלשולים – מדובר בתופעה לא נעימה אבל במקרה של ילדים, התרופה יכולה להיות משתלמת. רבים ממליצים על תרופות סבתא בסגנון קוקה קולה ותפוחים. הסיבה היא, הגזים יכולים לעזור להקל על הקיבה ולמנוע שלשולים נוספים.
כאבי ברכיים – מי שמתמודד עם כאבי ברכיים, יכול אף הוא למצוא מגוון רחב של תרופות סבתא שיכולות לעזור לו. החל משימוש בתזונה נכונה, וכלה בתבלינים ייחודים כמו כורכומין, גינג'יר, עלי כרוב אשר יכולים לעזור לו. מעבר לכך, בשביל להתמודד עם כאבי ברכיים מומלץ לשים קומפרסורים חמים/קרים, להציב את הרגל בזווית מעל כרית (גם בעת שינה) וההמלצה שחוזרת על עצמה שוב ושוב, לשחות והרבה.
כאבי ראש – גם בשביל להתמודד עם כאבים אלו יש לא מעט תרופות סבתא, החל מקומפרסורים, כלה בעיסוי, מקלחות, תבלינים כמו כורכופ, שימוש בחומץ תפוחים, לחיצות על אזורים מסוימים בראש ותזונה נכונה.
איך להתייחס לתרופות סבתא?
תרופות סבתא הן יכולים להבות פתרון זמני או להקל על סימפטומים, לא מומלץ להשתמש בהם כפתרון ארוך טווח. ברגע שמדובר בבעיה מורכבת ובוודאי כשמדובר בבעיה פנימית, אז יש לפנות למומחה בתחום.