צליפת שוט (Whiplash) הוא מושג המתאר טראומה גופנית אשר נגרמת לצוואר, למשל, עקב תאונת דרכים. הטראומה למעשה קורית עקב פגיעה בעמוד השדרה לאחר שהוא נזרק קדימה, אחורה ולצדדים בזמן התאונה.
מעוניינים לדעת עוד על צליפת שוט? מהי צליפת שוט, האם ניתן לקבל פיצויים לאחר צליפת שוט ואם כן, באיזה גובה? המשיכו לקרוא ולמדו עוד על הנושא.
מבט מקרוב על צליפת שוט
צליפת שוט יכולה להתרחש בכל מיני סיטואציות, למשל בתאונת דרכים. הפעולה אשר קורית היא למעשה תזוזה בקצב מאוד מהיר של עמוד השדרה קדימה, אחורה ולצדדים.
דוגמה קלאסית לצליפת שוט בתאונת דרכים היא כאשר כתוצאה מפגיעה ברכב אחר או מבלימה מאוד חזקה פלג הגוף העליון של הנהג או של הנוסעים מושלך קדימה בחוזקה אך נעצר על ידי חגורת הבטיחות ומיד מושלך חזרה למושב. בסיטואציה כזו, שהגוף מושלך קדימה ואחורה בעוצמה כה חזקה, יכול להיות לחץ גדול על הצוואר וזה עלול לגרום לפגיעה משמעותית בחוליות של הצוואר, בעצמות, בעצבים, בדיסקים הבין חולייתיים וכן ברקמות.
אילו תסמינים מאפיינים צליפת שוט?
הסימפטומים העיקריים של צליפת שוט הם כאבים חזקים בצוואר, נוקשות של הצוואר, כאב ראש באזור של העורף ובעיה בטווח התנועה הנורמטיבי. תסמינים נוספים שעלולים להופיע הם סחרחורות, כאבי גב, כאבים בכתפיים, ותחושת נימול ושריפה באזור הצוואר.
במקרים מסוימים תיתכן גם השפעה על אזור העיניים. נפגעים מצליפת שוט יכולים להרגיש רגישות בחשיפה לאור, כאבים בחלק האחורי של גלגל העיניים ואף טשטוש בראייה.
לעיתים, גם האוזניים עשויות להיות מושפעות לאחר צליפת שוט וייתכנו צפצופים באוזניים ובמקרים מסוימים אף איבוד של השמיעה.ֿ
זעזוע מוח יכול גם לקרות בעת תאונת דרכים וצליפת שוט והתסמינים לכך יכולים להיות: חוסר יכולת להירדם, כאבים, מצב רוח עצבני, כאבי ראש, חוסר מנוחה ועוד.
כיצד מאובחנת צליפת שוט?
לרוב צליפות שוט יהיו מטופלות על ידי רופא המתמחה בתחום של אורטופדיה וגם האבחון שיקבע אם מדובר בצליפת שוט או לא יעשה על ידי רופא אורטופד. בכדי לאבחן אם מדובר בצליפת שוט או לא, הרופא האורטופד ישאל את הנפגע מספר שאלות, לדוגמה, איזה תסמינים הוא חווה ובאיזה נסיבות החלו התסמינים להופיע. לאחר מכן הרופא האורתופד יערוך בדיקה גופנית בה הוא ימשש את הרקמות של הצוואר ויבדוק אם טווח התנועה של המטופל תקין או לא. לאחר הבדיקה הגופנית, הרופא האורטופד יחליט האם יש לשלוח את המטופל לבצע בדיקות נוספות (למשל: צילום רנטגן או CT) או שמא אין בכך צורך.
איך ניתן לטפל בצליפת שוט?
חשוב לציין שאם אדם נפגע מצליפת שוט עקב תאונת דרכים עליו לנהוג בחוכמה ולוודא שמצבו הרפואי תקין. יש לבדוק אם ישנן עצמות שבורות או פגיעות אחרות שעלולות לסכן את חייו. כאשר מדובר בצליפת שוט, לצערנו, אין תרופת פלא וזמן הוא החבר הכי טוב שלנו במקרה הזה.
לרוב, אנשים אשר נפגעו מצליפת שוט יצטרכו להיות במנוחה לזמן מה, לקחת משככי כאבים ולחבוש צווארון רפואי לתמיכה. ישנם מקרים בהם פיזיותרפיה תוכל להועיל גם כן. כמובן, שבמקרים בהם הפגיעה הינה מאוד קשה, הטיפול הסטנדרטי עשוי לא להספיק וייתכן שהנפגע יצטרך לעבור הליך כירורגי.
מה עושים לאחר צליפת שוט הנגרמת כתוצאה מתאונת דרכים?
לאחר תאונת דרכים שאתם חוששים שנגרם לכך בעקבותיה צליפת שוט, מומלץ לגשת כמה שיותר מהר לבדיקה גופנית במוסד רפואי (מיון של בית חולים או קופת חולים). בבדיקה, תארו לרופא או הרופאה את התסמינים שאתם חווים באופן מפורט. גם אם התסמין נראה לכם שולי, מוטב להגיד אותו לרופא או לרופאה בכדי לסייע להם לקבל תמונה כוללת טובה של המצב בו אתם נמצאים. כמו כן, לא לשכוח לציין שצליפת השוט קרתה עקב תאונת דרכים.
יש לזכור שהתסמינים של צליפת שוט לא בהכרח יגיעו מיד לאחר התאונה, לעיתים ייתכן שיעברו אף מספר ימים עד שיופיעו התסמינים. כמו כן, זכרו לשמור את כל המסמכים הרפואיים הקשורים לתאונה ולצליפת השוט, בכדי שיהיה לכם את מלוא החומר כאשר תגישו תביעה בשל הנזק נגרם לכם.
האם ניתן לקבל פיצוי בשל צליפת שוט?
במידה ונגרם נזק בעקבות צליפת שוט ותאונת דרכים, יהיה אפשר לנסות לתבוע את חברת הביטוח בכדי לקבל פיצוי. גובה הפיצוי יהיה תלוי בחומרת הנזק הגופני שנגרם לנפגע, גובה הוצאות רפואיות שהיה צריך להוציא, הפסדת ימי עבודה ועוד.
אולי יעניין אותך גם:
מתי לפנות לעורך דין לאחר תאונת דרכים?