פגיעות אורתופדיות, המערבות את השרירים, העצמות, המפרקים והגידים, הן בין הפגיעות השכיחות ביותר לאחר תאונת דרכים, לצד פגיעות נוירולוגיות.
רבים לא יודעים זאת אך גם תאונת דרכים קלה יכולה לגרום לפגיעה אורתופדית שתוביל לפגיעה משמעותית באיכות החיים של הנפגע ותסב לו סבל רב. במאמר שלפניכם נפרט אודות סוגים שונים של פגיעות אורתופדיות, הנחשבות לשכיחות יחסית בקרב נפגעי תאונות דרכים.
שברים בגפיים
שברים בידיים וברגליים הם בין הפציעות השכיחות ביותר בקרב נפגעי תאונות דרכים. השברים שכיחים הן בקרב הולכי רגל, הן בקרב רוכבי אופנוע או אופניים והן בקרב נהגים ונוסעים. כל מצב שבו הגוף נחבט בעוצמה כנגד גוף, משטח או עצם אחר, יכול לגרום לשברים בגפיים התחתונות או העליונות.
כך לדוגמה הרגליים של הנהג יכולות לסבול משברים כתוצאה מהתנגשות עם פנים הרכב, הרגליים של רוכב אופנוע יכולות להישבר כתוצאה מהמפגש עם הכביש והולכי רגל יכולים לסבול משברים בעקבות דריסה של רכב.
במקרים רבים לא ניתן להעריך מראש את מידת החומרה של השבר ולא ניתן לצפות כמה זמן יידרש לנפגע להחלים ולחזור לתפקוד מלא. כך לדוגמה ישנו הבדל משמעותי בין שבר פשוט שכולל קו שבר אחד בלבד בעצם, לבין שבר מורכב, ישנו הבדל בין שבר פתוח לבין שבר סגור וכן בין שבר חוץ מפרקי לשבר תוך מפרקי. שברים בגפיים יכולים במקרים החריגים להוביל לנכות קשה, בין היתר במקרים שבהם הנפגע מקבל טיפול רשלני ולא מאובחן או מטופל כראוי אך ישנם גם שברים שמובילים לנכות חרף טיפול אופטימלי.
פריצת דיסק
כמעט בין כל זוג חוליות בעמוד השדרה, ישנו דיסק בין-חולייתי, המשמש כבולם זעזועים. כאשר הלחץ המופעל על החוליות גבוה מדי, קיים סיכון לפריצת דיסק. הלחץ יכול להיות כרוני או אקוטי, כלומר פריצת דיסק יכולה להיות תוצאה של מאמץ חוזרני, אך בהחלט יכולה גם להתרחש בפתאומיות בעקבות חבלה או תאונת דרכים.
פריצת דיסק היא פגיעה שכיחה מאוד לאחר תאונות דרכים ונפגעים הסובלים מפגיעה זו זכאים לאחוזי נכות לפי תקנות המוסד לביטוח לאומי בהתאם למידת החומרה של הפגיעה, למיקום של הפגיעה בעמוד השדרה ולמידת המוגבלות שגרמה הפגיעה.
כך לדוגמה פגיעה חמורה בעמוד השדרה המותני הגורמת למוגבלות קשה תזכה את המבוטח ב-30 אחוזי נכות ולעומת זאת מגבלה קלה בעקבות פגיעה בעמוד השדרה הצווארי, תזכה את המבוטח בעשרה אחוזי נכות בלבד.
יש לציין כי פריצת דיסק היא פגיעה אורתופדית, אך לא אחת הפגיעה יכולה לגרום להתפתחות של תסמינים נוירולוגיים. זאת כיוון שפריצת דיסק עשויה להוביל ללחץ על שלוחות העצב היוצאות מחוט השדרה ועל חוט השדרה עצמו. במצב זה הנפגע עלול לסבול ממגוון רחב של תסמינים נוירולוגיים, המשתנים בהתאם למידת הלחץ המופעל על סיבי העצבים ולמיקום שלהם.
אם יתברר שהנפגע סובל במקביל מפגיעה נוירולוגית ומפגיעה אורתופדית, יהיה באפשרותו לקבל אחוזי נכות רפואית עבור כל אחת מהפגיעות בנפרד. מדובר בתקנה יחסית חדשה שרבים לא מכירים עדיין שכן בעבר ניתן היה לקבל אחוזי נכות רק עבור הפגיעה החמורה מהשתיים.
צליפת שוט
צליפת שוט היא גם כן פציעה שכיחה ביותר בקרב נפגעי תאונות דרכים, שכן היא נגרמת בעקבות תנועה פתאומית של הראש אחורה, קדימה או לצדדים. היא שכיחה בעיקר בתאונות דרכים שבהן רכב אחד מתנגש בפתאומיות ברכב אחר: בדרך כלל מדובר ברכב המתנגש ברכב שנוסע או ניצב לפניו ולכן הראש של הנהג ברכב הפגוע נע בתנועה מהירה אחורה ולאחר מכן נע בתנועה מהירה קדימה. פגיעה זו מתרחשת גם במהירויות נמוכות ויכולה לגרום לכאבים בשרירי הצוואר, נוקשות בצוואר, כאבי ראש ורגישות מקומית בשרירי הצוואר.
בדרך כלל התסמינים מתחילים להופיע בין שש ל-12 שעות לאחר התאונה ובהינתן טיפול אופטימלי, ניתן להגיע להחלמה תוך מספר שבועות. יחד עם זאת, במקרים החמורים ביותר, הפגיעה יכולה להפוך לכרונית וללוות את הנפגע במשך חודשים ארוכים ואפילו במשך שנים.
קרע בכתף
קרע במסובבי הכתף הוא קרע של אחד או יותר מארבעת השרירים הנקראים מסובבי הכתף או קרע של הגידים מסובבי הכתף. בתקנות הביטוח הלאומי קיימת התייחסות נרחבת לפגיעות כתף מסוגים שונים שכן פגיעות אלו הן שכיחות וישנו מגוון רחב של פגיעות במפרק זה.
כאשר הרופא היושב בוועדה הרפואית של הביטוח הלאומי בא לקבוע אחוזי נכות בגין קרע בכתף, הוא יתייחס לאופי וסוג הפגיעה, למידת המוגבלות בתנועת המפרק ולמידת החומרה של הפגיעה. במקרים רבים ניתן יהיה להעריך את חומרת הנזק רק מספר חודשים לאחר התאונה.
שבר בחוליות
הגורם המרכזי לחבלות של עמוד השדרה הוא תאונות דרכים. ב-50 אחוז מהחבלות בעמוד השדרה הן באזור הצוואר והפגיעות הקטלניות ביותר מתרחשות בשתי החוליות העליונות בעמוד השדרה הצווארי, באזור המעבר בין עמוד השדרה לגולגולת.
עמוד השדרה נועד לאפשר את התנועה ואת היציבות של הגוף ובנוסף נועד להגן על חוט השדרה. שברים בחוליות הפוגעים בשלמות עמוד השדרה, מסכנים את כל התפקידים של עמוד השדרה ועלולים לגרום למגוון רחב של תסמינים אורתופדיים ונוירולוגיים.