בישראל מחייב החוק לנהוג ברכב מנועי אך ורק תחת ביטוח חובה. יחד עם זאת, החוק לא מסתפק בכך. בהחלטה וותיקה של המחוקק, הוחלט להקים קרן מיוחדת ושמה – קרן קרנית. נסביר מהי הקרן הזאת ומה הקשר בינה לבין תאונות דרכים.
כיצד מממנת קרן קרנית את פעילותה?
קרנית נועדה לפצות נפגעי תאונות דרכים. על פי אתר האינטרנט הרשמי של הקרן, היא נחשבת לתאגיד ציבורי. הבסיס החוקי להקמתה הינו חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים (1975). לקרן כמה מקורות כספיים, למשל תקבולים מחברות הביטוח השונות. חברות הביטוח מחויבות להעביר אחוז מסוים מתוך ביטוחי החובה, לצורך מימון פעילותה של קרנית.
בנוסף, כחברה עסקית, רשאית הקרן לבצע השקעות שונות כפי שנמצא לנכון, אשר מניבות לה הכנסות שנועדו לממן את פעילותה. יש לציין כי הוגדר שבמידה ולקרן ישנו עודף בשנים מסוימות, היא לא יכולה לשמור אותו או לחלק אותו כדיבידנד כפי שמבצעת חברה פרטית רגילה. במידה וישנם עודפים, באחריות קרנית להעביר כספים לחברות הביטוח השונות, לטובת הוזלת ביטוחי החובה למובטחים. כלומר, הכספים הללו מוחזרים בצורה כזאת לציבור.
קרנית מפצה בתאונות מסוג פגע וברח
על פי חוק, באחריות כל נהג או בעל רכב לנהוג אך ורק ברכב תחת ביטוח מתאים. לכאורה, בכך מבטיח המחוקק כי מי שחלילה יפגע בתאונת דרכים ויפצע, יהיה גורם שיממן פיצוי כספי מתאים. אכן, זו הסיבה שלצד ביטוחי רשות (כגון ביטוח צד ג' או ביטוח מקיף), קיים מה שנקרא ביטוח חובה. שלא כמו סוגי ביטוח אחרים, אין פה שיקול דעת ונהיגה ללא ביטוח כזה יכולה להוביל לשלילת רישיון וסנקציות נוספות. אולם, בכל זאת הוחלט להקים את קרן קרנית, שמטרה לפצות נפגעים בתאונות דרכים. הסיבה לכך שפעילות הקרן הזאת הכרחית היא שישנם מצבים שבהם לא ניתן לפנות לחברת ביטוח מסחרית רגילה, על מנת לפצות את הנפגעים. כך לדוגמא כאשר נהג שגרם לתאונה נמלט מהמקום ולא אותר על ידי המשטרה. במקרה כזה, קרנית תדאג לפיצוי של הולך הרגל, נהג או נוסע שנפגעו בתאונת דרכים.
באילו מקרים נוספים יכול נפגע לתבוע את קרנית?
לא רק במקרים של תאונת פגע וברח זכאי נפגע התאונה לקבל מקרנית פיצוי כספי על פי חומרת הפגיעה. ישנם מצבים אחרים שבהם לא ניתן לפנות לחברת ביטוח פרטית, וגם אז – הפיצוי משולם על ידי קרנית. לדוגמא: כאשר נהג שאחראי לתאונת דרכים נהג שלא כחוק, ללא רישיון או שלא בגיל שבו מותר לנהוג. כמו כן, אחראית הקרן לפצות נפגעי תאונות דרכים, כאשר חברת הביטוח הפרטית שאמורה הייתה להעביר פיצויים איננה יכולה לעשות זאת (למשל בשל פשיטת רגל).
איך מגישים תביעה בקרנית?
קרן קרנית מחויבת לספק לנפגע תאונת דרכים או לבא כוחו ערכת מסמכים אשר על פיה ניתן להגיש תביעה. ניתן לקבל מסמכים אלה בדואר או למצוא אותם באתר האינטרנט של התאגיד. בתוך פרק זמן סביר לאחר הגשת תביעה וצירוף מסמכים נדרשים, צריכה קרנית לאשר לתובע כי המסמכים התקבלו וכי הם נבדקים. במידת הצורך, יקבל התובע פרטים על מסמכים נוספים שצריך להמציא, כגון מסמכים רפואיים, דוחות משטרתיים על התאונה וכדומה. הגשת תביעה לקרנית יכולה להיעשות בעזרת עורך דין המשמש בא כוחו של התובע אך ניתן להגיש תביעה בצורה עצמאית, ללא עורך דין.
למידע נוסף:
חוק פיצויים לנפגעי תאונות דרכים, תשל"ה-1975 (nevo.co.il)
דף הבית | קרנית (karnit.co.il)
"קרנית" – קרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים (karnit.co.il)
אולי יעניין אותך גם:
חשיבות קבלת טיפול רפואי לאחר תאונת דרכים
פגיעות נוירולוגיות לאחר תאונות דרכים – סוגי הפגיעות הנפוצות
נזקי גוף בעקבות תאונת דרכים – מדריך לנפגעי גוף לאחר תאונת דרכים